ΙΕΚ Chef

 

ΙΕΚ ChefΗ ειδικότητα του chef ανήκει στις πλέον περιζήτητες ειδικότητες των ΙΕΚ, διότι εξασφαλίζει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

Το επάγγελμα του chef συνεχίζει να έχει ζήτηση, ακόμα και εν μέσω κρίσης και ύφεσης, γεγονός που οφείλεται φυσικά στον τουρισμό της χώρας μας, που αποτελεί και τη βαριά μας βιομηχανία.

Στις μέρες μας, οι νέοι προτιμούν να εκπαιδευτούν ως chef σε κάποιο ΙΕΚ, παρά να αποφοιτήσουν από κάποιο Πανεπιστημιακό ή Τεχνολογικό Ίδρυμα, διότι γνωρίζουν πως η πρώτη επιλογή θα τους οδηγήσει σε άμεση εύρεση εργασίας και ικανοποιητικές απολαβές, ενώ η δεύτερη επιλογή θα τους οδηγήσει πιθανότατα στην ανεργία.

Οι σπουδαστές μέσα από τη διαδικασία της εκπαίδευσης μαθαίνουν, όχι μόνο όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας chef, αλλά και τον τρόπο να οργανώνουν μόνοι τους τον χώρο εργασίας τους.

Κάποιες από τις βασικές γνώσεις που αποκτούν οι μελλοντικοί chef μέσα από την παρακολούθηση των μαθημάτων στα ΙΕΚ είναι οι ακόλουθες:

1 τεμαχισμός πουλερικών, ψαριών και κρέατος, ζαχαροπλαστική, έλεγχος και συντήρηση των προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, παρουσίαση πιάτων.

2 Μετά την αποφοίτησή τους από τα ΙΕΚ, οι chef μπορούν να παρακολουθήσουν και κάποια σεμινάρια, τα οποία θα τους βοηθήσουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους.

Το κλειδί της επαγγελματικής επιτυχίας για έναν chef κρύβεται στη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης των ικανοτήτων του και στην ακόρεστη ανάγκη του για περισσότερες γνώσεις.


ΙΕΚ Chef

Δημόσιο ή Ιδιωτικό ΙΕΚ;

Η κατάρτιση των επίδοξων chef μπορεί να γίνει είτε σε κάποιο από τα δημόσια ΙΕΚ που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα είτε σε κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ. Τα δημόσια ΙΕΚ φαίνεται να αποτελούν τη συχνότερη επιλογή των νέων, κυρίως λόγω των χαμηλών διδάκτρων τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι και οι νέες που έχουν όνειρο να γίνουν chef και επιλέγουν για τις σπουδές τους, όχι κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ, αλλά το δημόσιο ΙΕΚ της περιοχής τους, καταβάλλουν ως δίδακτρα το ποσό των 367 ευρώ ανά εξάμηνο.

Το ποσό αυτό πέφτει στα 190 ευρώ, όταν οι σπουδαστές του ΙΕΚ είναι μέλη πολύτεκνης οικογένειας ή ορφανοί και έχουν πολύ χαμηλό οικογενειακό ή ατομικό εισόδημα.

Όπως προείπαμε, η ειδικότητα του chef προσφέρεται, όχι μόνο στα δημόσια ΙΕΚ, αλλά και στα ιδιωτικά.

Τα δίδακτρα, που καλούνται οι καταρτιζόμενοι να πληρώσουν, διαφέρουν από ινστιτούτο σε ινστιτούτο, αλλά σε γενικές γραμμές κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα δίδακτρα των δημόσιων ΙΕΚ.

ΙΕΚ Πού μπορούν να εργαστούν οι chef;

Οι ευκαιρίες εργασίας για τους chef των ΙΕΚ είναι πάρα πολλές.

Οι διπλωματούχοι της ειδικότητας του Τεχνικού Μαγειρικής Τέχνης μπορούν να απασχοληθούν σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια, επισιτιστικές επιχειρήσεις, αλλά μπορούν να εργαστούν και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι chef που αποφοιτούν από τα ΙΕΚ της χώρας μας μπορούν να αναζητήσουν την τύχη τους και σε κάποια άλλη χώρα, αφού το συγκεκριμένο επάγγελμα έχει μεγάλη ζήτηση και στο εξωτερικό.

Το επάγγελμα του chef, όπως και τα περισσότερα τουριστικά επαγγέλματα, αντιστέκεται στην κρίση, παρά το μεγάλο πλήγμα που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός της Ελλάδας.

Ο τουριστικός κλάδος προσφέρει κάθε χρόνο πολλές θέσεις εργασίας σε ανθρώπους που έχουν εξειδικευτεί στη μαγειρική τέχνη, γι' αυτό και πάρα πολλοί νέοι παίρνουν την απόφαση να εγγραφούν στα ΙΕΚ, για να γίνουν chef.